Tests de personalitat

Tres dies intensos amb el professor Cosimo Chiesa donen per molt, les seves lliçons ajuden a pensar, a retornar a les bases, al sentit comú que és el fonament de la intel.ligència.

En la nostra vida professional tots hem fet entrevistes de selecció de personal, en un costat i l’altre de la taula.  Sorprèn la facilitat en que els processos (sovint prefectament definits i ben estudiats)  acaben triant un candidat que sembla ideal però que un cop incorporat ens adonem que no és el que esperàvem.  És que ens ha enganyat? És que els qui seleccionen són babaus per naturalesa? Sorprèn també observar com aquell company d’escola o de facultat que era el primer de la classe i l’enveja de tots per la seva excel.lència acadèmica i intel.ligència, resulta que professionalment no ha arribat gaire lluny.

Perquè passen aquestes coses?  Al 1983 el professor Gartner, als EUA, es va inventar el concepte de la intel.ligència emocional que Coleman va desenvolupar als noranta.  En el camp de la direcció comercial i de vendes Cosimo Chiesa és un dels seus grans experts a casa nostra.

Les persones tenim aptituds musicals, artístiques, numèrico-matemàtiques i d’altres menes però les que de debò son útils i necessàries en una organització son les habilitats intrapersonals i interpersonals, es a dir la intel.ligència emocional.  Les persones que es coneixen a elles mateixes, els seus punts forts i febles, els trets de la seva personalitat, les seves tendències naturals etc. Poden controlar-se millor, adaptar-se al medi i desenvolupar amb més solidesa llurs potencialitats.  Amb la introspecció personal, un es coneix i per tant aprèn també a tractar els altres, a controlar allò que ell té que potser no agradarà els altres.

Potser un error que tots hem comés és el de menystenir els test de personalitat en els processos de selecció, o bé de sobrevalorar-los.  No pot ser que un test de personalitat descarti un candidat que ens agradi o ens faci contractar algú malgrat que totes les indicacions ens facin pensar el contrari, ni una cosa ni l’altra.  Però sí és cert que si tenim ben definit el lloc de treball i les aptituts necessàries del perfil ideal, existeixen tests molt fiables que ens ajudaran a saber si aquell candidat que tant ens agrada realment encaixarà amb el lloc, d’acord amb la seva personalitat o bé que malgrat tenir un historial professional i acadèmic clavat al que volem no acabaria d’encaixar en la nostra organització justament perquè el seu perfil de personalitat podria xocar amb el perfil dels qui serien els seu companys, superiors o col.laboradors.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s